Almaplast Homepage
 
 

Diensten

Voorbehandeling

Voorbehandeling Erg belangrijk bij poederspuiten, natlakken en/of plastificeren is wat de klant niet te zien krijgt: de voorbehandeling van een werkstuk.

Het doel van deze behandeling is alle onzuiverheden van het metaal te verwijderen zodat een goede hechting en een verminderd risico op corrosie worden gegarandeerd.

Voorbeelden van de meest voorkomende verontreinigingen:
  • Walshuid welke bij de productie van het staal gevormd wordt
  • Smeermiddelen en oliën
  • Stofdeeltjes, afdrukken van vingers
Met de voorbehandeling staat of valt de kwaliteit van elke oppervlaktebehandeling. Daarom kiest Almaplast voor elk object de beste voorbewerking:

1. Reinigen en ontvetten

dit is een reinigingsmethode waarbij vetten en stof verwijderd worden zonder aantasting van het metaaloppervlak.

2. Mechanisch voorbehandelen: stralen met staalgrid en/of corund

Na grondige ontvetting worden de onderdelen gestraald, hetzij machinaal met turbines, hetzij manueel in een cabine met perslucht. Deze techniek wordt vaak toegepast als voorbehandeling van zwaardere materialen (dikke platen, buizen, gietwerk, enz). Het resultaat van stralen is een zuiver oppervlak dat lichtjes opgeruwd is zodat een goede hechting van de coating mogelijk is.

Het stralen binnen Almaplast gebeurt volgens Zweedse norm SA2 1/2 of SA3. De ruwheidsgraad of het aantal inslagen per cm² wordt bepaald in functie van de te gebruiken grondstof.

3. Chemisch voorbehandelen: fosfateren, passiveren en chromateren

Door een chemische reactie van het metaaloppervlak met actieve elementen in een vloeibare fase verkrijgt men een goed hechtende laag. Deze lagen (conversielagen) verhogen bovendien de corrosiewerende eigenschappen van het object.
  • Fosfateren en chroomvrij passiveren in sproeitunnel
  • Chromateren op automatische dompellijn
Indien het object het vereist, combineert Almaplast de verschillende technieken voor een optimaal resultaat: reinigen, mechanisch én chemisch voorbehandelen.

4. Thermisch ontlakken

Stukken die reeds gecoat werden, kunnen in onze installaties eveneens voor u thermisch ontlakt worden.


Voorbehandeling Voorbehandeling